Facebook… una gran eina…? o un “Gran Hermano”?

//memoriafeminista.blogspot.com/2008/08/tienes-facebook-o-hi-cuidado.html)

Ahir comentava que un dia penjaria alguna reflexió sobre la revolució que sembla que està suposant el Facebook a les nostres vides…

Primer va ser el correu electrònic, després el mòbil, i ara el Facebook… Si no tens Facebook sembla que ja no pots quedar amb la gent ni tenir amics! Sigui com sigui, ara mateix no entraré a reflexionar -massa- sobre les grans virtuts o grans repercussions socials (potser negatives?) que té el Facebook. Sinó que simplement volia qüestionar-lo en tant que eina informàtica de masses.

El fet és que està clar que com tota eina, ben utilitzada, pot donar molt de sí i pot ser de gran utilitat per a aconseguir canvis socials o simplement per a facilitar-nos l’existència, i sembla ser que en alguns casos així ho ha demostrat. Pensem per exemple en la utilització d’aquest tipus de plataformes relacionals per part d’ONGs benintencionades que les utilitzen per a mobilitzar activistes i provocar així canvis socials. O per exemple en això tan bàsic de com d’útil pot ser per a tornar a recuperar el contacte amb gent amb la qui, per l’atzar que fos, n’havíem perdut tota relació o informació de contacte però amb la qui voldríem seguir relacionant-nos… (i que segurament tots i totes hem pensat algun dia si hem utilitzat el Facebook mínimament…).

Ara bé, tota eina de masses, i especialment aquelles amb una gran empresa al darrera, poden ser potencialment perilloses. Si el poder i la influència de les empreses transnacionals sovint ja és molt palès en els greus impactes socials, econòmics i polítics que poden arribar a provocar arreu del món, jo sempre dic que el poder i la influència de les grans empreses transnacionals de la informació i la comunicació pot ser encara molt més perillós.

A més, segons un article de Pascual Serrano i German Leyens a Rebelión.org, basat en un treball del periodistaTom Hodgkinson publicat al diari The Guardian Facebook està controlat, entre altres, per la mateixa CIA i tots els altres 15 serveis d’intel·ligència dels Estats Units. Com no. Però això tampoc ens hauria d’estranyar en excés, perquè… què hi deu haver avui en dia a la xarxa que la CIA i altres serveis d’espionatge no puguin controlar si volen…? De fet, el mateix Google arxiva durant anys totes les cerques que fem i estableix perfils d’usuari a través de la informació que va recopil·lant… o la mateixa “Policía Nacional” rastrejant totes les llistes de distribució dels moviments socials… (que segur que hi ha “polis” molt més al corrent de les mogudes i manifestacions del què ho estem molts membres de campanyes, ONGs i moviments socials! :-P) però bé… és que si ens poséssim a buscar escenes “Gran Hermano” en les nostres vides diàries no acabaríem mai! Si fins i tot al supermercat ens analitzen i controlen! (i no cal ni tenir-ne la targeta client per a ser-ne víctima!). Però sobre el tema del control i la intromissió a la nostra vida privada per part d’empreses i governs… un altre dia. Que dóna per molt!

Total, que si tenim en compte que el mateix internet va sorgir d’un projecte militar, i que finalment s’ha acabat convertint en un fenòmen social d’àmbit mundial molt difícil de controlar i regular amb totalitat… doncs potser el Facebook també podria acabar caient en la “democratització” o l’apropiació per part dels seus usuaris i de la societat en general… és això del poder del consumidor… però aplicat a les noves tecnologies i a la informació… En el fons, com a consumidors (del que sigui) tenim un gran poder, i organitzats, encara més!

Resumint, que actualment utilitzar el Facebook amb consciència pot no ser pas tant dolent. Ara, això sí, no deixem que esdevingui quelcom absolutament central a les nostres vides, tinguem present què i qui hi ha al darrera, i continuem sent crítics amb l’eina i seguint-ne d’aprop la seva evolució.

Ah, i alegria! 😉

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s