Cultura, mitjans de comunicació i societat digital.

Món digital
Món digital

Seguint amb les reflexions sobre les noves tecnologies, aquí adjunto un article (en castellà) que vaig escriure al 2004 sobre cultura, identitat, mitjans de comunicació i societat en xarxa. La qüestió és que ara llegint-lo m’he trobat amb què segueix sent, 4 anys i escatx més tard, de rabiosa actualitat. I és que el món trubulent al qual feia referència en aquell moment no ha deixat d’anar in crescendo. I com a mostra, l’actual crisi econòmico-financera que ens sacseja a nivell global, i que no només comença a afectar la nostra cultura, identitat i hàbits personals i comunitaris, sinó que a la vegada també està enormement revestida i influenciada pel tractament que en fan els mitjans de comunicació.

L’objectiu de l’article era fer una anàlisi del tombant de segle i el paper que tenien (i tenen!) els mitjans de comunicació i les noves tecnologies en la conformació de la cultura i la identitat en la nostra societat. I en segon lloc plantejar noves formes d’estudiar aquests fets complexes i polifacètics.

Aquí sota hi copio l’abstract de l’article en castellà, per si a algú li interessa de llegir-lo íntegre (30 pàgines a doble espai):

En la actual era de las comunicaciones, con su máximo exponente representado por internet, los procesos de emergencia de identidad y cultura se han visto considerablemente alterados. Así pues se puede hablar quizás de un momento de crisis de las instituciones sociales tradicionales, en un marco en el que los procesos de influencia social que intervienen en la formación de la cultura y las identidades en las sociedades han evolucionado a la par que los medios de masas y las Tecnologías de la Información y la Comunicación (TIC). Por ello cabe plantear nuevos paradigmas o puntos de referencia para aproximarse al estudio de las sociedades del s. XXI y finales del s. XX.

Fes clic aquí sota per a descarregar l’arxiu en PDF:

cultura_identidad_medios_sociedad_red

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s