Repressió, violència, mitjans de comunicació i Status-Quo

Violència estructural: Per la nostra seguretat...? Per la del sistema...? Per la de les elits?
Violència estructural: Per la nostra seguretat...? Per la del sistema...? Per la de les elits? (Fotografia d'una obra de Banksy)

Aquestes darreres setmanes m’he estat fent bastantes preguntes i reflexions sobre la nostra societat, sobre la violència estructural que ens envolta, sobre la violència física que també es viu al nostre entorn, fins i tot al més proper (violència policial, violència de gènere…) i sobre quin paper juguen els mitjans de comunicació en tot això.

El que tinc clar és que en una situació de crisi econòmica (i també de retruc, social) com la que estem vivint actualment, és molt fàcil caure en posicions simplificadores de la realitat, i a la vegada poder acabar justificant certa violència exercida pel sistema, fins i tot de forma alarmant per al que seria qualsevol anàlisi ètica de mínims.

Sembla ser que en situacions extremes els sistemes tendeixen a buscar la forma de sobreviure, sense parar gaire compte en les implicacions dels fets. I si per exemple l’entrada dels mossos a la universitat el dia 18, o les posteriors càrregues desmesurades em feien venir al cap els pitjors moments del franquisme, una situació d’agreujament de la crisi econòmica mundial em podria fer pensar en una situació similar a la que el món occidental va viure als anys 30 del segle passat… un “brou de cultiu” de les pitjors lacres qua ha viscut la humanitat: els autoritarismes, feixismes i dictadures militars. Ai las! Esperem que no haguem de tornar a passar per res semblant, i que finalment l’ésser humà, al cap de milers d’anys d’evolució, comenci a aprendre dels propis errors i deixi d’ensopegar dues vegades amb la mateixa pedra…!

En qualsevol cas, els moments que estem vivint actualment mereixen tota la nostra atenció i bona voluntat. Tota l’atenció possible per a no deixar-nos influenciar pels missatges manipulats de la majoria de mitjans de comunicació de masses que vetllen per mantenir l’Satus-Quo dels seus propietaris i grups d’interès. I tota la bona voluntat i esperit positiu que poguem aportar, per a ser capaços i capaces de discernir, de difondre la veritat, de respectar, de dialogar, d’estimar, i de fomentar canvis personals i col·lectius en el nostre entorn que permetin construir una millor societat per a totes les persones, més justa, més pacífica, més sostenible, més feliç, i en definitiva, més humana.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s