La crisi del sistema productiu i els seus impactes al Sud

La crisi econòmica estava començant a ser un tema ja excessivament recurrent, fins que aquesta setmana ha quedat quasi desbancada per les notícies sobre la pandèmia de la grip porcina.

Si de cas evitarem pensar en possibles “teories del complot” -potser tampoc tant descabellades- segons les quals tota aquesta atenció mediàtica sobre l’esmentada grip  (o fins i tot la seva mateixa aparició) podria estar dissenyada expressament per a intentar tornar a aterrir una mica més aquesta societat civil global que ja comença a estar curada d’espants (no sé què en pensaria na Naomi Klein…). I és que semblava que darrerament ja ni el terrorisme islàmic ni la cursa armamentística nuclear ni tan sols el canvi climàtic no espantava a la classe mitja del món occidental. (Tot i que els qui es queden a l’atur amb una hipoteca per pagar potser sí que poden arribar a estar una mica aterrits…). Però per si tots aquests temes ja tant recurrents no fossin suficient, un últim revés sobre la inestabilitat econòmica i social mundial l’acaba de donar aquesta grip que sembla ser que ha enganxat a més d’un estat i organisme internacional amb els pantalons baixats i una mica despistats…!

Al respecte de la pandèmia porcina, Mike Davis comenta en un article a la revista SinPermiso com ja feia temps que es preveia una situació com aquesta degut a l’actual model de producció agro-alimentari industrialitzat imperant arreu del món, basat en una sobreexplotació dels recursos i un ús descontrolat dels antibiòtics i medicaments en la ramaderia intensiva industrial. Tot plegat, amenitzat per la terrorífica influència i poder de les transnacionals químiques i farmacèutiques…! Un panorama certament esgarrifós.

I és que és ben curiós com al llarg dels últims anys hi ha hagut tantes “alertes” des del món científic i des del social, sobre qüestions tant diverses, i que s’han obviat i silenciat… per després veure que eren ben certes, i que molt possiblement ja no som a temps de fer-hi res… I la pregunta és quant més temps haurà de ser així…? Ja ho diu la sàbia dita, “L’ésser humà és l’únic animal que s’entrebanca dues vegades amb la mateixa pedra”… però… només dues?? O unes quantes?

I el pitjor d’aquests daltabaixos mundials és que no fan sinó incrementar les injustícies i el patiment, fonamentalment als països del Sud, amb menys recursos i llibertat per a fer-los front.

No sé com anirà tot plegat en un futur a mig termini, però el que està clar és que tot el sistema mundial està entrant en profundes crisis cada cop més virulentes i freqüents, i també està clar que si no ens comencem a organitzar millor a nivell internacional per a aconseguir un món realment més just i sostenible en breu, els impactes -tant al Sud com a casa nostra- podran arribar a ser força esfereïdors.

Deixa un comentari