El cooperativisme i les xarxes socials: necessaris per a la supervivència del nostre món

El cooperativisme i les xarxes socials ens permetran tirar endavant em moments de greu tempestat de l'actual sistema econòmic.
El cooperativisme i les xarxes socials ens permetran tirar endavant en moments de tempestat com el que ens tocarà viure si no comencem a canviar estructuralment l'actual sistema sòcio-econòmic.

Ara fa uns mesos, en el marc d’unes jornades sobre Economia Social organitzades per la Xarxa d’Economia Social, el catedràtic d’economia de la UB Enric Tello, parlava de possibles escenaris de futur en l’actual situació de crisi i incertesa. Aquests escenaris eren bàsicament 3: el primer era que l’economia entrés en un cicle de deflació–depressió, una espècie de cercle viciós entre una inflació negativa i un creixement negatiu de l’economia; el segon era que es donés una situació d’estanflació, un terme utilitzat per descriure una economia estancada que tot i així pateix un increment de l’IPC, i que fa de mal solucionar amb polítiques econòmiques i financeres convencionals; i el tercer, molt més greu i aterridor encara, era quelcom així com el col·lapse total del sistema econòmic tal i com el coneixem avui dia, amb tots els profunds problemes socials a gran escala que se’n derivarien.

En un context com aquest possible escenari de col·lapse -que dins l’actual incertesa socioeconòmica global no és pas tant descabellat- és lògic pensar que la necessitat de supervivència podria fer sortir el pitjor de moltes persones, i fins i tot acabar desembocant en una perillosa situació de caos i descontrol social. Però un context així també pot treure el millor de les persones per ajudar-se mútuament i col·laborar per sortir endavant col·lectivament. Això sí, per a que aquesta resposta social positiva i constructiva sigui possible, cal que ja existeixin xarxes socials de confiança i col·laboració sòlides i arrelades als barris i pobles, i que una part prou gran de ciutadania estigui mínimament avesada a un tarannà més cooperatiu que no pas competitiu en el dia a dia de les seves vides.

I això és, entre altres coses, el que promou tot el moviment del cooperativisme. Des de les cooperatives de treball o de consum ecològic fins a les cooperatives de crèdit o habitatge, aquest model d’organització permet tirar endavant projectes socials, culturals, econòmics i productius de tot tipus. Projectes que fomenten una redistribució més equitativa de la riquesa, una major participació i democràcia en la presa de decisions, i la creació de xarxes socials i d’una nova cultura del benestar col·lectiu basat en la cooperació enfront de l’individualisme i la competitivitat imperants avui dia a la nostra societat.

Justament aquest juliol es celebra la 1a Setmana de l’Economia Cooperativa a Barcelona, i el dia 4 al barri de Sants, en el marc del Projecte Barri Cooperatiu, es durà a terme la 87a edició del Dia Internacional del Cooperativisme. Dues ocasions immillorables per aprendre, compartir, i promoure aquest moviment al nostre país!

Aquest article també ha estat publicat al número de juliol del Periòdic de comunicació popular “La Burxa”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s