A l’estiu, vacances del consumisme, o vacances del consum responsable?

L'estiu és una gran ocasió per a plantejar-nos els nostres hàbits de consum i començar a fer petits canvis cap a una major coherència.
L'estiu és una gran ocasió per a plantejar-nos els nostres hàbits de consum i començar a fer petits canvis cap a una major coherència.

A vegades sembla que la participació ciutadana i la democràcia en les societats occidentals “desenvolupades” molts cops són més minses del que els polítics i mitjans de comunicació de masses intenten fer-nos creure. I és que molt sovint veiem com la suposada democràcia en la que vivim acaba caient a les urpes manipuladores de les grans empreses transnacionals. Però davant d’això, els nostres hàbits de consum són una de les millors eines que tenim a les nostres mans per canviar el món en el que vivim. Cada compra és un vot. I cada “no-compra” o producte que deixem de consumir, també.

Això no vol dir que només amb consumir de forma responsable o conscient n’hi hagi prou, ja que sempre segueix sent necessària la pressió política i la denúncia per aconseguir canvis estructurals i de major envergadura. Però com a mínim sí que podem començar per exercir un consum responsable i transformador en diversos àmbits de la nostra vida: optar per consumir productes ecològics, locals i de temporada; o optar pels del Comerç Just o l’Economia Solidària quan són productes de fora; fer servir electrodomèstics i llums de baix consum; utilitzar la bicicleta o el transport públic en comptes del cotxe o l’avió; contractar energia elèctrica per casa procedent de fonts renovables; tenir els nostres estalvis en banca ètica; contractar assegurances ètiques i solidàries; etc.

Però arriben les vacances d’estiu, i amb elles tota una sèrie de canvis d’hàbits a les nostres vides. Les festes majors, la caloreta, el turisme i els viatges… Nous hàbits que segons com els visquem poden dificultar-nos tot això de seguir mantenint unes pràctiques de consum conscients i responsables i fins i tot portar-nos a incoherències com per exemple que en unes festes majors alternatives que se suposa que lluiten contra l’status quo i que reivindiquen models alternatius al capitalisme, només s’hi serveixin begudes de grans empreses cerveseres industrials o de marques transnacionals símbols del capitalisme més ferotge.

Així, les vacances d’estiu són un bon moment per plantejar-nos l’impacte dels nostres actes en el món i la societat en què vivim, i aprofitant els grans canvis d’hàbits amb què ens trobem en aquestes dates, reflexionar no només sobre les nostres petites decisions de consum del dia a dia, sinó també del plantejament global que fem de les nostres vacances. En aquest sentit pot ser molt interessant de canviar els grans viatges transoceànics per un turisme local al nostre propi país o a destinacions properes, i a través del qual -i gràcies també a la població estrangera immigrada a Europa- de ben segur que podrem descobrir i conèixer noves cultures i tradicions, així com indrets d’allò més paradisíac. No obstant, si optem per viatjar a algun país del Sud, pot ser bo de fer-ho de la manera més responsable possible, sempre amb la ment oberta i amb un absolut respecte per les cultures i tradicions locals, tot intentant que els diners que gastem vagin a parar a petits negocis locals que respectin els drets laborals i el medi ambient.

I és que justament l’estiu pot ser una molt bona ocasió per a posar-se les piles, sense presses però sense pauses, i que així siguin el consumisme i el capitalisme esbojarrat els qui facin vacances, i no les nostres lluites socials i la nostra consciència.

Aquest article ha estat publicat a l’apartat d’articles d’opinió de SETEM Catalunya, i una versió més resumida del mateix també ha estat publicat al periòdic de comunicació popular La Burxa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s