Les retallades de democràcia i llibertats als països “desenvolupats”

Roda de premsa de Greenpeace, avui al Rainbow Warrior, amarrat a Copenhaguen. (Copyright de la imatge: Greenpeace)
Roda de premsa de Greenpeace, avui al Rainbow Warrior, amarrat a Copenhaguen. (Copyright de la imatge: Greenpeace)

La policia danesa va fer pública ahir a la tarda la posada en llibertat dels quatre activistes de Greenpeace detinguts el passat mes de desembre a la Cimera de Copenhaguen. El seu alliberament es produïa un dia abans que expirés la vista amb el jutge, que va ser cancel·lada també ahir mateix sense argumentar cap raó. Els quatre activistes van ser posats en llibertat amb càrrecs (violació de domicili, falsificació de documents i fer-se passar per autoritat pública amb l’agreujant de la presència de la reina) pel que s’enfrontarien encara a judici en els tribunals danesos i possibles penes de presó.

Aquests activistes, empresonats i tractats brutalment i desproporcionada, van protagonitzar una protesta pacífica durant el sopar que va oferir la reina de Dinamarca als Caps d’Estat durant la Cimera del Clima de Copenhaguen. Van recórrer la catifa vermella com a representants dels milions de persones de tot el món que demandàvem un acord just, ambiciós i vinculant per evitar una catàstrofe climàtica, i van desplegar dues pancartes amb el lema: “els polítics parlen, els líders actuen”. Per aquest motiu van ser detinguts i enviats a la presó danesa de Vestre Fængsel, en règim d’aïllament i sense judici, fins al 7 de gener.

Mentrestant, els nostres líders polítics, i les grans empreses que els pressionen, compren i corrompen contínuament, segueixen en llibertat. I jo em pregunto si algun dia no els hauríem d’empresonar a tots ells per “intent d’homicidi per negligència”… O potser podríem parlar fins i tot de “genocidi per negligència”…? Amb tots els respectes, però acabar amb la pràctica totalitat de la “raça” humana (i altres formes de vida del nostre planeta), deixaria altres casos lamentables de la nostra història com ara el nazisme o els múltiples exterminis perpetrats a l’Àfrica en autèntiques menudeses. O no?

Potser ja és hora que denunciem a qui realment hem de denunciar i detenir, i que no cedim ni un míl·limetre més davant la retallada de les llibertats i la democràcia al nostre món (i ens les donem de països “desenvolupats”!). No podem seguir permetent una persecució i criminalització de les denúncies ciutadanes pacífiques com aquesta. Sinó, què ens quedarà…? La “democràcia representativa” de la UE, el G-20 i les grans corporacions…?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s