Models de distribució i consum alternatius

El cooperativisme ha tingut una llarga història a Catalunya, encara que una mica convulsa per la interrupció provocada per la Guerra Civil a mitjans S.XX. Tanmateix, la tradició d’organització obrera en cooperatives de molt variada índole (agràries, de treball associat, d’habitatge, de crèdit, d’assegurances, sanitàries, etc.) ha fomentat un entorn que avui dia és considerablement favorable a aquest tipus d’organitzacions.

Les cooperatives es caracteritzen per complir els 7 principis establerts per l’Aliança Cooperativa Internacional: adhesió lliure i oberta; gestió democràtica; participació econòmica dels socis i sòcies; autonomia; educació, informació i formació; cooperació entre cooperatives i interès per a la comunitat.

Així doncs, les cooperatives han format part indissoluble des dels seus inicis -ja en el S.XIX- del que hem vingut a anomenar l’economia social i solidària, posant el benestar de les persones i l’interès comú per davant dels purs beneficis econòmics. Recentment, alguns grups d’economistes, sociòlegs i pensadors han teoritzat i mostrat l’impacte positiu que tenen aquest tipus d’organitzacions en la nostra societat així com el seu important paper cap a la consecució del que s’ha vingut a anomenar la Democratització Econòmica.

Dins del moviment cooperativista, les cooperatives de consum es van anar creant com grups de persones que s’associaven amb l’objectiu d’adquirir conjuntament béns de consum a un productor o distribuïdor per a després dispensar-los entre els seus socis, aconseguint així millors preus o millors condicions que en els comerços convencionals, i tenint també un major control i informació sobre les característiques i origen de tals béns de consum.

A Catalunya (i també a molts altres països) les cooperatives de consum han patit canvis importants en el darrer segle, i actualment s’han erigit com una alternativa al model imperant de distribució imposat per les grans superficies, i basat en una producció agro-alimentària industrialitzada i altament intensiva en ús de combustibles fòssils. Aquest model productiu i de distribució està tenint un impacte nefast en la pagesia i el medi ambient a nivell global, i per això també en la sostenibilitat de la nostra societat en conjunt. Aquest model provoca la destrucció de la biodiversitat i l’ús irracional de recursos naturals, a la vegada que la concentració de poder en unes poques empreses agro-alimentàries a nivell mundial, acabant progressivament amb els petits productors/es i comerciants, i afavorint d’aquesta forma una desmembració cada cop més gran dels teixits socials locals.

En l’arxiu adjunt disposeu d’un article titulat “Models de distribució i consum alternatius: el cas de la Cooperativa Germinal.” (en castellà) presentat a les “Jornades sobre alternatives al capitalisme: l’autogestió a debat”, que se celebren a Barcelona el proper mes d’abril, i que recull quelcom més d’informació sobre el moviment de les cooperatives de consum i sobre el cas concret d’organització i funcionament de la cooperativa Germinal.

https://dddquijano.files.wordpress.com/2010/04/ponencia_germinal_cnt.pdf

També podeu trobar més informació sobre cooperatives de consum a les següents pàgines web:

  • Bloc de “La Repera”, jornades de trobada i fòrum de debat entre pagesos i consumidors agroecològics (amb un ampli directori de cooperatives i productors/es ecològics dels Països Catalans): http://repera.wordpress.com/
  • Ecoconsum, Coordinadora Catalana d’Organitzacions de Consumidors de Productes Ecològics de Catalunya: http://www.ecoconsum.org/
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s