Indignació i una altra mirada a la política: minoria absoluta per als partits que “ens representen”

Quants vots que acaben a la paperera i no serveixen de res!

Des del 22-M que li donava voltes al tema. Està clar que el nostre sistema democràtic representatiu i els nostres partits polítics no convencen, o que si més no, no convencen prou. Així ho ha demostrat l’ampli moviment de les acampades del 15-M, que reivindicaven una “democràcia real ja” (a banda de moltes altres millores socials i de canvi de sistema econòmic). Però també ho demostren les xifres de participació.

Indignats/des al Parc de la Ciutadella, per impedir la votació dels pressupostos de la Generalitat plens de retallades socials.
Indignats/des al Parc de la Ciutadella, per impedir la votació dels pressupostos de la Generalitat plens de retallades socials. Foto: Angel Garcia al flickr d'acampadabcnfoto.

Avui, més que mai, caldria aturar-nos a analitzar els resultats de les eleccions. I és que aquest matí el moviment dels indignats i indignades ha intentat bloquejar la sessió del Parlament de Catalunya que havia d’aprovar uns dels pressupostos més controvertits de la seva història, plens de retallades socials. I aquest fet, que no comparteixo del tot en la seva forma, però sí totalment en el seu fons, ens hauria de fer reflexionar sobre aquests darrers resultats.

El cas és que els partits polítics s’erigeixen com a representants de la població, quan en el cas del més votat (CiU) tan sols arriben al 27,12% dels vots. Si això és “un èxit”, o li volen dir legitimitat i representació, o fins i tot majoria, doncs endavant. Però per mi no mereixeria cap d’aquests qualificatius. La participació a les darreres eleccions municipals ha estat del 55,01%, poc més que a les darreres, i una mica menys que a les del Parlament de Catalunya l’any 2010, que va ser tan sols del 58,78% (més o menys en la línia d’altres eleccions al Parlament). Això comporta que tenim més d’un 40% de la població que ni tan sols ha anat a votar, i un nombre creixent (tot i que encara petit) de gent que opta per votar en blanc o votar nul (amb tot el desconeixement i menyspreu polític i mediàtic que hi ha sobre aquest tipus de vots). Per tant, tenim una gran i greu desafecció (o desconfiança) pel sistema democràtic representatiu i pels partits polítics. Però a més tenim també el fet que amb l’actual llei electoral hi ha una part de la població que se suposa que creu mínimament en aquest sistema i que no es veu representada, i és que en el cas de les eleccions al Parlament del 2010, els vots a partits minoritaris sense representació al Parlament van arribar al 4% del cens i el 6,8% dels votants (214.444 vots). Per tant, vots llençats i que no serveixen per a representar la població.

Així doncs, minoria absoluta per als partits que se suposa que ens representen, i majoria (quasi absoluta!) per la desafecció i els vots “inútils”. On és la legitimitat d’aquest sistema, llavors? La legitimitat rau en un acord històric? Està bé, per tant si el volem canviar se suposa que ho hauríem de fer seguint els procediments contemplats dins el propi sistema (a través de propostes de llei i del vot a partits que les ratifiquessin al Parlament), però ens trobem davant d’una incoherència greu: si tanta gent no confia en aquest sistema i els partits polítics, com confiaran en ells la tasca de modificar el sistema democràtic i electoral? Haurem de buscar altres opcions?

I respecte a aquestes “altres opcions”, què ens quedaria? La revolució popular? Un cop d’estat? L’auto-organització assembleària i la desobediència civil? Les accions del moviment 15-M podrien representar aquestes altres opcions o vies de canvi? Estic bastant d’acord amb les reflexions que feia Vicent Partal a l’editorial d’avui de Vilaweb, però el fet d’oposar dialècticament el moviment 15-M (quantificat en “uns milers de persones”) amb els partits polítics (votats per “milions”) em sembla una mica tendenciós. I no és que vulgui dir que aquests “milers” representen a tota la gent que no ha votat, però segurament sí que a una bona part, mentre que els principals partits polítics als quals els encomanem aquesta “legitimitat cega” potser tampoc representen a prou gent, i el pitjor de tot: continuen obviant aquest fet. Per tant recalco que no estic d’acord en la forma de les accions dutes a terme avui pel moviment 15-M, però sí en el contingut com a acció simbòlica i de denúncia i reivindicació. Acció necessària arribats al punt que sense la qual sembla que ningú vulgui escoltar la veu del poble, o d’una majoria del poble. Tot i així tocarà seguir buscant vies alternatives de canvi, perquè està clar que el sistema democràtic i polític de minoria absoluta actual no farà res per canviar la situació actual.

Anuncis

2 thoughts on “Indignació i una altra mirada a la política: minoria absoluta per als partits que “ens representen”

  1. Hola David, avui, em regalo una fase “slow” durant els propers cinquanta dies i he volgut acomiadar-me abans: no portaré ni mòbil ni correu electrònic… per tal de poder gaudir d’una llibreta, un llapis i del silenci! =:o)

    Que tinguem sort en aquesta fase de post-democràcia que vivim! Acompanyo els esdeveniments polítics i només faig que veure contradiccions entre el sistema i el suport que els ciutadans donen al sistema. Et preguntes si el sistema vol escoltar la veu del poble… i jo em pregunto si el poble de debò vol que se li escolti la seva veu.

    1. I tant, Kuka! 😉 La vertitat s que a vegades tamb sembla que el poble (o una bona part d’aquest) no vulgui que s’escolti la seva veu. I a banda d’aix, tamb tinc clar que segueix havent-hi una gran part de ciutadania que est conforme amb tot (no ho acabo d’entendre, per aix s). Per com a mnim s que est clar que en aquest moment histric cada vegada ms gent est disconforme amb tot plegat i “bastant” interessada en fer sentir la seva veu i lluitar (pacficament) per aconseguir-ho! Aix que endavant! Ah, i que provin molt els 50 dies de desconnexi “slow”! (segur que et senten d’all ms b!)

      David Daz de Quijano i Barbero. https://dddquijano.wordpress.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s