Més que orgull “rojo”, vergonya aliena

Imatge

És decepcionant veure com “la roja” guanya un altre títol amb quasi la meitat de jugadors catalans i que a cap mitjà de comunicació estatal ningú no es faci ressò d’aquest fet i ben poca gent es pari a agrair al nostre país la col·laboració -un cop més- a què Espanya hagi aconseguit l’Eurocopa.

Però aquest fet podria resultar fins i a cert punt “normal”, coneixent com d’orgullosos i poc agraïts són molts ciutadans espanyols (que no tots, ni molt menys) i com de manipuladors són molts mitjans de comunicació espanyols (quasi tots, amb això sí que es pot generalitzar sense perill de ser massa radical). Ara bé, en un moment com l’actual, haver d’aguantar una celebració com la que s’està vivint aquesta nit als nostres carrers, més que orgull em provoca vergonya aliena. En un moment en què Espanya està sent intervinguda per l’Unió Europea (per més que s’intenti obviar la paraula “intervenció”), en un moment en què el Tribunal Suprem ataca durament el català a l’escola i el model d’immersió lingüística que tant ha ajudat a normalitzar la llengua i la cultura catalanes, i en un moment en què el govern català està etzibant unes retallades socials sense precedents al nostre país obligat pels plans d’ajustament i austeritat espanyols, això és inacceptable i molt indignant.

Tot i que ja se sap, panem et circenses, i el poble estarà tranquil i no sortirà a queixar-se. I mireu que n’hi ha, de raons per queixar-se! Cada dia en veig més. Un altre clar exemple, mentre a les classes més baixes se’ns apuja l’IRPF i tants impostos com es poden, els jugadors de “la roja” podien haver cobrat una prima de 300.000 euros lliures d’impostos cadascun. (Finalment sembla que hauran de pagar impostos) I llavors recordo que aquesta setmana les ONG catalanes es van tancar a la seu de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament per exigir que el govern els pagués els deutes que té amb elles des de fa mesos i que estan provocant que moltes entitats que fa dècades que treballen per construir un món millor hagin de tancar definitivament. I el “govern dels millors” de Mas diu que no té diners, i que tot és culpa d’Espanya, que carrega en les autonomies totes les polítiques d’austeritat… Part de raó tenen, tot i que també val a dir que al “govern dels millors catalans de dretes” ja els va bé l’excusa per acabar amb un sector social crític amb les polítiques privatitzadores i neoliberals d’aquest govern que no fan més que incrementar les desigualtats entre els més rics i els més pobres. I justament en aquest moment de mort dolorosa del sector de les ONG catalanes el que em provoca més vergonya aliena és que els jugadors de la roja no s’hagin ni plantejat l’opció de donar les seves primes a causes socials (a diferència dels italians, que sí que ho han fet).

Tot plegat, ben trist. I a més no puc amagar la ràbia que em fan aquestes celebracions que tant desorienten a la societat catalana en un moment en què crec que hauriem d’estar al carrer exigint l’estat propi, i unes polítiques econòmiques i socials que contribuissin realment a sortir de l’actual crisi i a que Catalunya tornés a ser un país referent a nivell econòmic, social, cultural, i de solidaritat amb els països més pobres.

Com a mínim m’alegra saber que l’Assemblea Nacional Catalana també ha celebrat aquest cap de setmana el seu tret de sortida. I tant de bo l’eufòria col·lectiva i sovint irracional de les celebracions futbolístiques s’esvaeixi ben aviat i faci retornar a la societat catalana a la lluita que ens hauria d’ocupar ara i fins al proper 11 de setembre. I així potser tota aquesta gent (com a mínim la que viu a Catalunya) puguin celebrar una nova victòria de l’Eurocopa d’aquí 4 anys, però aquest cop ja guanyada per la selecció catalana.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s