Reflexions prèvies a les eleccions del 25-N

Com ja deveu saber de sobres, el proper diumenge 25 de novembre hi haurà eleccions al Parlament de Catalunya. I aquestes eleccions es plantegen com un plebiscit nacionalista, però a la vegada també com un “plebiscit” sobre les retallades i la gestió que el nostre govern ha fet de la crisi. Respecte al primer tema, la meva posició és clarament a favor de votar un partit calanista i que ens porti al camí cap a l’autodeterminació, però per si hi ha gent que encara té els seus dubtes sobre el tema (totalment lícit, només faltaria!), us recomano aquest text que ha escrit el meu pare sobre les reflexions i emocions que li ha desvetllat la qüestió nacionalista en els darrers mesos. És un text llarguet (40 pàgines!) tot i que agradable i fàcil de llegir, i crec que està escrit amb una visió molt crítica però a la vegada molt integradora i respectuosa de les diferents opinions que existeixen sobre la temàtica (cal destacar que la família del meu pare és d’origen espanyol, i que ell se sent orgullós de les seves arrels). Bé… sigui com sigui, crec que és un text interessant i que pot ajudar a la reflexió pausada, respectuosa i pacífica sobre la qüestió de l’independentisme. Així que si el voleu reenviar a qui cregueu que li pot interessar, ell estarà encantat que ho feu!

aires_renovats_cupI respecte a la segona vessant de les presents eleccions, el meu dilema ha estat decidir a qui votar de tal manera que a la vegada que defensés els meus drets “nacionals” també defensés els meus drets “socials”. Aquí cadascú podrà pensar que uns ho faran millor que els altres, i dins l’espectre “catalanista” tant es podria optar per ERC, SI, Iniciativa-Verds, o fins i tot CiU (qui cregui que els casos de corrupció i les retallades que ens han venut com “inevitables” no malmeten el nostre sistema democràtic i els nostres drets socials i humans…! sic… :-P). Però justament enguany les CUP (una agrupació de candidatures municipals fundada el 1986), han decidit presentar-se per primer cop a les eleccions al Parlament. Tot un repte!

Així que voldria aprofitar també aquest correu per presentar-vos les CUP. Potser sabreu també que, a diferència dels partits tradicionals, les CUP no s’endeuten per finançar les seves campanyes electorals. Aquesta aposta per la independència econòmica implica una gran llibertati independència política, però no obstant també obliga a fer campanyes més austeres on el boca-orella i la suma de molts petits gestos, esdevinguin el principal mecanisme de difusió.

És per això que em prenc la llibertat d’enviar-vos aquest correu de “propaganda” electoral, tot esperant que us serveixi per conèixer millor les CUP i, en cas que decidiu votar, ho pugueu fer considerant totes les opcions en concurrència. Només com a idees clau que m’han decidit a optar per les CUP, us en faig una breu enumeració (i més avall podeu accedir a informació detallada sobre el seu programa polític i altres temes relacionats):

– Per començar, crec que les CUP són la millor opció política que defensa tant els drets nacionals com els socials, amb igualtat d’importància (cosa que considero especialment rellevant en l’actual context històric i socio-econòmic).

– Crec que la renovació i la diversitat d’opinions i sensibilitats al Parlament de Catalunya el faran més democràtic i representatiu de tota la població (davant les majories absolutes de CiU o el bi/tripartidisme). I fins i tot en el cas d’un possible procés d’independència de Catalunya també el legitimarien molt més a nivell internacional.

– Per altra banda crec que les CUP són el partit que a dia d’avui defensa més clarament la democràcia, així com una reforma del nostre arcaic sistema electoral (mentre alguns partits s’omplen la boca de democràcia per temes com l’autodeterminació però en canvi per altres qüestions no en volen sentir ni a parlar!). I prova d’això és el propi funcionament participatiu, assembleari i obert de les CUP.

– Per a aquells/es que tingueu clar que voleu votar un partit que defensi els vostres drets nacionals i socials alhora, i que no us atreviu a votar les CUP per allò del maleït “vot útil”, dir-vos que jo també he caigut molts cops en aquest dilema, però que en aquesta ocasió estic convençut que votar les CUP serà un vot útil. Respecte a això, podríem debatre àmpliament sobre què és realment un vot útil, i sobre si un vot que doni un reconeixement moral i fins i tot mediàtic no seria també útil en bona mesura. Però si ens cenyim al “vot útil” a un partit amb representació assegurada al Parlament, cal saber que fins i tot en aquest cas podria valdre la pena votar les CUP, per una simple qüestió de cost-benefici. Ja que, suposant que tota la gent que votarà les CUP en aquestes eleccions fossin votants d’un altre partit amb representació parlamentària (per exemple IC-Verds), si les CUP aconsegueixen entrar al Parlament possiblement ho facin amb 2 o 3 diputats, i per aquelles coses de la nostra estranya llei electoral, probablement aquesta disminució de vots per IC-Verds no els suposaria la pèrdua de 2 o 3 diputats, per tant el que potencialment hi podem guanyar és molt més que el que hi podríem perdre.

I per últim, i tot i que pugui semblar un argument molt barroer i simplista, comentar-vos que conec personalment al cap de llista de les CUP per Barcelona, el David Fernàndez, i que crec que és un noi molt culte, preparat, i capaç, molt crític, i sobretot molt coherent i honest, cosa que avui en dia es troba a faltar bastant en la nostra classe política. A mi em mereix total confiança (cosa també escassa avui en dia), i a més… heu tingut mai algú tan proper (i fins i tot més “campechano” que el rei) dins el Parlament de Catalunya? Això sí que pot ser democràcia directa i participativa! Hehehe! 😉

Salutacions i fins aviat!

Més informació:

Anuncis

One thought on “Reflexions prèvies a les eleccions del 25-N

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s