Democràcia de pandereta, o el dret a pidolar

Sense entrar en el descrèdit immens que la classe política espanyola s’ha guanyat a pols les últimes setmanes a rel dels múltiples casos de corrupció, el que està clar és que el descrèdit més gran els està venint del cantó de la seva anti-democràcia i hipocresia descarades. (Per cert, sobre la qüestió de la corrupció, és impactant veure que a l’edició digital d’El País fins i tot ja existeix tota una secció sobre “Corrupción política”!)

democràcia de pandereta o el dret a demanarEl circ de la política i els grans partits fa temps que fa pena i que s’ha allunyat de la ciutadania. I és que avui ja ha plogut molt des d’aquelles èpoques “glorioses” (per dir-ho d’alguna manera…) en què el contrast amb la recent dictadura feia dir amén a qualsevol proposta que ressonés a mínima democràcia. Però no ens enganyem, 35 anys després Espanya viu en una democràcia de pandereta, arcaica i anquilosada, poc participativa i poc representativa, i el que és més trist, cada vegada més allunyada de la realitat social. El cas de Catalunya (sobretot després del passat 11 de setembre) podria semblar una mica diferent, un pèl més oberta a les reivindicacions ciutadanes, però que el procés sobiranista no ens enlluerni, que tampoc és una democràcia per tirar-hi coets (en tot cas, potser per tirar-hi bales de goma).

És bastant d’escàndol que es faci servir la “sagrada i inamovible” Constitució com a excusa per limitar les aspiracions sobiranes d’un poble com el català, però que en canvi quan hi ha hagut una mínima pressió dels totpoderosos i anònims “mercats”, s’hagi pogut modificar com qui diu d’un dia per l’altre i en plena època de vacances sense ni tan sols un referèndum que ratifiqués el canvi. Per això, per a mi, la Constitució espanyola actual té la -ben poca- legitimitat que té.

Ara bé, el més graciós (o hauria de dir patètic i hipòcrita?) és que tants partits s’omplin la boca de “democràcia”, “marc constitucional”, “legalitat” i “marc democràtic” i continuïn negant-se a canviar una llei electoral que afavoreix el bipartidisme o a incloure més eines de participació ciutadana en la política (Senyories! Que estem a l’era 2.0 del S. XXI!) o de democràcia real com per exemple els referèndums ciutadans vinculants a l’estil de l’estat Suís. No sé perquè quan tots aquests partits parlen de “dret a decidir” només el centren en allò que “a ells” i “ara” els interessa. Ja posats, podrien fer una mica d’exercici d’obertura de mires i començar a aplicar el dret a decidir a tots els àmbits de la política…? O els fa massa por perdre els seus privilegis i cedir-los a la ciutadania?

I en tot cas, el que sí que és de brutal hipocresia i falta de lògica i moral són les posicions contràries al dret a decidir (quan s’omplen la boca de democràcia emparada en la “legalitat”), com per exemple les del PPPSOE o Ciutadans; o bé les posicions favorables a “Un dret a decidir” a l’estil del que defensa el PSC, que més que dret a decidir és “dret a pidolar davant el govern espanyol”! Una declaració de sobirania del poble català que inclogués aquest “dret a pidolar” seria com aquell exemple tan lúcid d’una dona maltractada que per separar-se del seu marit torturador abans li ha de demanar permís! Si us plau, una mica més de principis morals! I tot i que jo sóc del parer que millor negociar i arribar a acords amb Espanya, continuo pensant que la desobediència civil pot ser ben legítima en algunes situacions. I que no em vinguin amb l’excusa de la legalitat, que això sí que em toca els nassos! És que després de tants segles d’experiències amb el dret romà encara no ha quedat prou clar que les lleis no sempre són legítimes ni ètiques? És més, m’atreveixo a dir que en molts casos les lleis estan per saltar-se-les, justament per qüestions d’ètica i de decència humana. O és que potser la pacífica marxa de la sal de Gandhi era legal? I en canvi crec que ningú en aquestes alçades s’atrevirà a qüestionar-ne la seva legitimitat. O sí, senyors i senyores del PSC??

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s