Per què cal votar el 9N?

maxresdefaultBé… a excepció que un/a sigui anarquista fins al moll de l’os, o bé antidemòcrata o feixista convençuda, crec que qualsevol acte d’expressió ciutadana col·lectiva s’ha de respectar, i que la voluntat d’una gran quantitat de gent (possiblement una majoria) de ser consultada sobre la seva vida política hauria de prevaldre per damunt de qualsevol interpretació subjectiva d’un paperot firmat fa més de 30 anys (per més que es tracti d’una constitució!).

Però el cas és que aquestes darreres setmanes he estat preguntant a diversa gent si votarien o no el proper 9N i m’he trobat de tot. Lògicament el que més m’interessava d’aquest petit pseudo-estudi sociològic era conèixer les raons que tenia la gent per no anar a votar o bé per anar a votar “No” o fins i tot “Sí-No”.

Resumint-ho molt, la gent que no pensava anar a votar o que estava en contra de la consulta -exceptuant a aquella radicalment anarquista o altíssimament intransigent i antidemòcrata d’arrel- es movia per raons purament emocionals (generalment de por), o bé per arguments força demagògics i al meu parer poc contrastats (il·legalitat i manca de garanties del procés, concepció d’una possible Espanya federal amb els canals establerts actualment com a única via per arribar-hi, irrellevància política i real d’aquesta consulta de fireta, etc.)

Així doncs, i deixant de banda que les raons emocionals són molt subjectives, i per tant difícilment qüestionables, i crec que són importants i no les podem menysprear, per l’altra banda no he trobat encara cap bona raó per no anar a votar diumenge. (Fins i tot posant-me a la pell d’una persona fermament unionista, crec que el millor que podrien fer és anar a votar! L’opció de no anar-hi per “desprestigiar” el procés i que hi hagi una baixa participació és massa arriscada, així que val més que facin valer la seva veu ara!).

I sobre els arguments per votar “No” o “Sí-No”… donarien per fer una sèrie de posts ben llargs. Entre alguns d’aquests m’he trobat amb:

  • gent federalista que encara creu en aquesta possible entesa amb Espanya (aquí una entrevista a David Fernàndez amb una opinió interessant al respecte);
  • amb gent molt espantada per les “catastróficas consecuencias” econòmiques d’una possible independència de Catalunya (no dic que serà fàcil, però que els darrers 5 anys amb Espanya ho han sigut? I que té pinta de millorar gaire? a banda que hi ha molts estudis econòmics seriosos que asseguren que no ens aniria tan malament… és cert que units, segons com, ens podria anar millor i tindríem més força, però ja hem vist quin és el concepte de “unió” per part d’Espanya: Subordinació.);
  • i amb gent que simplement no vol partir peres amb l’estat espanyol per un tema identitari i per enllaços emocionals o familiars (i jo em pregunto: qui els ha dit que amb la independència de Catalunya ens obliguin a deixar de sentir-nos tal com som i a perdre part de la nostra cultura i història espanyola?? Jo sóc independentista, però no hi penso renunciar pas! I en qualsevol cas, això dependrà de cadascú, no de la independència de Catalunya!);
  • i finalment, tota aquella gent d’esquerres o moviments socials que li fa certa rabieta el procés perquè creuen que en el context actual hauríem de centrar-nos en les lluites socials i no en les nacionals. I jo els dic, si volem canviar coses a nivell social, quina millor ocasió que la creació d’un nou estat quasi des de zero?? Però a més, que no critiquin a la gent per mobilitzar-se per allò en el que creuen, i en tot cas que lluitin per les qüestions socials dins del procés que estem vivint! Menys victimisme i més pro-activitat! I a més a més, quin mal fa que hi hagi dues lluites paral·leles? Però en tot cas, aquí deixo un post que recull 5 contra-arguments per a aquella gent d’esquerres o anti-CiU (que en conec bastanta) que tenen por que votar a la consulta del 9N reforci al president Mas i les dretes catalanes.

Així que… diumenge, tothom a votar!! 🙂

I per inspirar-vos més encara, us deixo un article sobre un somni que vaig tenir fa quasi 4 anys, i que vés per on, cada dia veig més proper…

Anuncis

One thought on “Per què cal votar el 9N?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s