Què coi és això d’un Slow blog?

Aquest blog, que actualitzo mooolt de tant en tant, ja me’l vaig plantejar com un “Slow blog” des de l’inici. Però què és un Slow Blog? Doncs vindria a ser l’aplicació de la filosofia Slow Movement en aquest cas a l’àmbit del blogging o les xarxes socials. Sempre he estat molt interessat pels avenços tecnològics, però a la vegada tinc un punt crític de “neo-ludista” vers els aspectes controvertits de determinats usos de la tecnologia. I parlo d’usos i no de tecnologia en sí, ja que qualsevol eina es pot utilitzar bé o malament, i les xarxes socials i tecnologies de la informació no se n’escapen.

matrix-006

La sobrecàrrega informativa, infoxicació o infobesitat és un concepte generalment usat en conjunt amb diverses formes de comunicació electrònica. Es refereix a l’estat de comptar amb massa informació per prendre una decisió o romandre informat/da sobre un determinat tema. I és que avui en dia, tot i tenir moltíssim accés a moltíssima informació, aquesta no sempre és de qualitat o rellevant, i sovint també ens sentim desbordades per la sensació de no arribar a processar res en profunditat.

Curiosament, el terme (de l’anglès information overload) va ser encunyat el 1970 per Alvin Toffler en el seu llibre Future Shock. I avui, 46 anys després, estem de ple immersos en aquesta “pandèmia”.

Actualment estem vivint un vertiginós increment d’un 30 % anual en la generació d’informació, segons un estudi realitzat per Peter Lyman i Hal Varian, de la School of Information Management and Systems. Aquest increment és provocat en gran mesura per un canvi natural en el pensament humà, un afany per classificar i emmagatzemar tot tipus de records, informacions i fantasia mitjançant el desplegament de tots els mitjans al nostre abast: vídeo, paper, Internet. Però accelerat en gran mesura pel desenvolupament de les tecnologies, que ens permeten crear i emmagatzemar continguts amb una grandíssima facilitat i rapidesa comparat amb només unes dècades enrere. Aquest fenomen de producció d’informació que supera al seu consum es denomina “sobrecàrrega”.

Però realment ens cal tenir tanta informació contínuament? Hem d’estar obligatòriament al dia del que passa a tot el món, en tot moment? Hem d’estar contínuament connectats a les xarxes socials i aconseguint retweets i likes? Hem de saber el que estan fent totes les nostres “amistats” del Facebook a cada moment? I quan tindrem temps per viure?

I és que darrerament m’ha semblat que en molts moments que he compartit amb gent, aquestes han estat més pendents de les seves xarxes socials “online” que de les persones que sèiem al voltant de la taula amb elles…

Així que resumint: sense pecar de neo-ludista, intentaré no contribuir a l’excessiva “infoxicació” que patim a la nostra societat, ni des de les xarxes socials, ni des d’aquest “Slow Blog“. I espero contribuir mica en mica a una reflexió profunda sobre els nostres hàbits comunicatius que considero cada dia més necessària.

Anuncis

2 thoughts on “Què coi és això d’un Slow blog?

  1. Molt necessari… encara que jo no parlaria de l’afany per estar informades ens ha dut en aquest paradigma. Més aviat al contrari, l’afany per no estar-ho.
    En el meu cas, l’excés de producció d’informació em possibilita: Èxit professional i Llibertat d’elecció del coneixement.
    Sense algun d’aquests dos factors, estaria encasellat i encadenat (en sentit metafòric) professionalment.

    1. Cert! A vegades és la voluntat d’estar desinformades! I l’accés a info (i quant més rellevant millor) és molt important! Però els excessos sempre solen ser dolents! 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s