Vi de nous i cervesa artesana, tradició KmZero

Has tastat mai el vi de nous? Segurament la resposta és no. I tot això que t’has estat perdent! I si a més et consideres catalanet/a de la ceba, i la resposta també era no, has de canviar això ara mateix! (hehe… però bé… sense estressar-se, eh?).

De fet ja he parlat en altres entrades sobre Sobirania Alimentària, consum responsable i agroecologia, però feia temps que pensava que tinc moltes coses a explicar sobre el món de la cervesa artesana i que ni tan sols tenia un apartat al blog sobre això! O sigui que aquí va l’estrena de l’apartat, i… paradoxalment el començo amb un post centrat en el vi de nous i no tant en la cervesa artesana… però tot té una explicació!

En un planeta globalitzat on la major part de la nostra alimentació està en mans de grans corporacions multinacionals sense gaire escrúpols pel que fa a la nostra salut i a la del medi ambient, crec que és molt important anar-nos apropiant cada vegada més de l’alimentació (i dins d’aquest calaix, hi posarem també les begudes alcohòliques, tot i que per una vida saludable, sempre s’han de prendre amb molta moderació! això que quedi clar! eh? ;-)).

I justament el vi de nous és una beguda típica i tradicional de la nostra terra i que (afortunadament?) s’ha mantingut fora de la gran producció industrial. Però això també ha tingut, en aquest cas, els seus punts negatius, i és que la gent que l’acostumava a fer (a nivell casolà i per a l’autoconsum) ha anat abandonant-ne la producció o era ja molt gran i no sempre deixava el llegat d’aquest coneixement ancestral. I aquí és on tres joves cooperativistes (l’Andreu, L’Anna Maria i el Quim) van decidir de llançar-se a recuperar aquesta beguda, d’origen molt similar a la ratafia, però on la maceració de les nous verdes es fa en vi negre en comptes d’aiguardent o anís. Posteriorment es barreja amb sucre i una mica més d’aiguardent de vi per fer-ne pujar la graduació fins als 20º. I ja tenim aquesta fabulosa beguda espirituosa (o vi de licor) dolça i digestiva per amorosir les nostres sobretaules. I aquest passat dissabte, coincidint amb la fira de Santa Caterina d’Arbeca (on hi tenen l’obrador), van inaugurar el projecte i donar a tastar la primera tirada de vi de nous.

20161126_190757

A més, en el cas de la Cooperativa Tres Cadires, tota aquesta producció va acompanyada d’una important tasca de recerca, recuperació i visibilització de les tradicions. I com no podia ser d’altra manera, es fa amb criteris d’economia social i solidària i cooperativisme, prioritzant el producte local i de Km Zero (o quasi, perquè el sucre avui en dia és un producte complicat d’aconseguir amb un origen local, igual que passa amb la malta o el llúpol per la cervesa artesana). En el cas del vi de nous de la Cooperativa Tres Cadires, utilitzen un vi negre monovarietal d’Ull de Llebre, de la cooperativa de Maldà, nous de producció local en conversió a ecològiques, i sucre de Comerç Just de la cooperativa Alternativa3. I no descarten en un futur poder-ne fer una versió 100% ecològica.

Així que ja podem començar a substituir els xarrups d’orujo i herbes estrangeres (sobretot si són de grans corporacions) per aquest agradable licor propi de la nostra terra!

I per cert, comentava que aquest post tenia poca relació amb el món de la cervesa, però ja veieu que l’origen de les matèries primeres (i més encara si volem que siguin locals i ecològiques) és un tema controvertit i difícil, i la cervesa artesana no se n’escapa! (ja en parlarem en altres posts futurs…). Ah! I almenys sí comentar que a la festa d’inauguració, a banda del vi de nous, hi oferien també cervesa artesana de Matoll, que són de Belianes, el poble del costat i d’on és veí un dels socis de la Cooperativa! (així que no em surto tant del tema! Hehe…!)

Advertisements

One thought on “Vi de nous i cervesa artesana, tradició KmZero

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s